Poradnia dla dorosłych: Gastroenterologia

Lekarz gastrolog zajmuje się diagnozowaniem, profilaktyką i leczeniem wszelkich chorób i zaburzeń układu pokarmowego.

Obejmuje opiekę nad pacjentami z chorobami:

  • przełyku (choroba refluksowa, zapalenia i zaburzenia czynnościowe przełyku),
  • żołądka i dwunastnicy, w tym choroby wrzodowej, zapaleń wywołanych m.in. Helicobacter pylori,
  • jelita cienkiego, jak zaburzenia wchłaniania jelitowego (m, in. celiakia),
  • jelita grubego, jak nieswoiste zapalenia jelit (m.in. wrzodziejące zapalenie jelita grubego),
  • wątroby i dróg żółciowych oraz trzustki.

Zajmuje się zaburzeniami czynnościowymi przewodu pokarmowego – czynnościowe bóle brzucha, zaparcia stolca, biegunki, dyspepsja czynnościowa, zespół jelita drażliwego.

Kiedy zgłosić się do gastrologa?

Wśród niepokojących objawów, które powinny skłonić Pacjenta do podjęcia konsultacji gastrologicznej znajdują się m.in.: dokuczliwa i nawracająca zgaga, wymioty, wzdęcia, kolki, bóle brzucha, biegunki, zaparcia czy krew w stolcu. Warto zgłosić się do tego specjalisty również w przypadku nagłej utraty wagi bez zmiany stylu odżywiania. Lekarz gastrolog może zlecić badania takie, jak: gastroskopia (badanie górnego odcinka przewodu pokarmowego), kolonoskopia (badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego) lub USG jamy brzusznej. Nie należy bagatelizować pozornie nieszkodliwych, lecz nawracających bólów brzucha czy żołądka. Zawsze należy skonsultować je z gastrologiem. Po ukończeniu 50. roku życia warto wykonać kolonoskopię, a co jakiś czas także badanie na obecność krwi utajonej w stolcu. To ważne z punktu widzenia profilaktyki raka jelita grubego, który należy do najczęściej występujących odmian nowotworu.

Specjaliści: